Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

Persoon 2 3 (uit het Joods Monument)

Philip Mechanicus

Ik ken familie van deze persoon

Amsterdam, 17 april 1889

Overleden:Auschwitz-Birkenau, 12 oktober 1944

Beroep: Journalist

Philip Mechanicus werkte na zijn lagere school bij het sociaal-democratisch dagblad Het Volk. Hij begon bij de expeditie en bij de administratie. Door zelfstudie werkte hij zich op tot journalist. Na zijn dienstplicht te hebben vervuld, werkte hij bij de Sumatra Post in Medan en daarna bij De Locomotief in Semarang.

In 1919 keerde Mechanicus terug naar Nederland. In augustus 1920 trad hij toe tot de redactie buitenland van het Algemeen Handelsblad. Hij schreef reisreportages over de Sovjet-Unie (1929-1934), gebundeld in 'Van Sikkel en Hamer', en over Palestina (1933): 'Een Volk bouwt zijn Huis'.

Direct na het begin van de Duitse bezetting moest Philip Mechanicus de krant verlaten. Hij schreef daarna korte tijd onder schuilnaam. Op 27 september 1942 is hij, zonder ster, op het achterbalkon van een Amsterdamse tram gearresteerd. Via de gevangenis aan de Amstelveenseweg werd hij naar het concentratiekamp Amersfoort vervoerd, waar hij ernstig is mishandeld. Op 7 november 1942 werd hij overgeplaatst naar het kamp Westerbork, waar hij in die ziekenbarak werd opgenomen. Philip Mechanicus hield in Westerbork een dagboek bij, van 28 mei 1943 t/m 28 februari 1944. Het dagboek is na de oorlog uitgegeven in het boek 'In dépôt'.

Op 8 maart 1944 werd Philip Mechanicus op transport gesteld naar Bergen-Belsen. Daar is hij op 9 oktober 1944 met een straftransport van honderdtwintig man naar Auschwitz-Birkenau gestuurd. Allen zijn bij aankomst doodgeschoten.
Ph. Mechanicus, In dépôt. Dagboek uit Westerbork (Amsterdam 1964) 11, 81, 200 en achterflap

Philip Mechancius was een zoon van Elias Mechanicus en Sarah Gobes. Hij groeide op in een arm gezin met acht kinderen. Hij trouwde twee keer. Beide huwelijken werden door echtscheiding ontbonden. Uit het eerste huwelijk had hij twee kinderen, uit het tweede huwelijk met een niet-joodse vrouw één. Door bemiddeling van zijn schoolhoofd kwam hij in dienst van dagblad Het Volk en klom vervolgens op tot journalist en redacteur bij verschillende bladen. Hij schreef veel over de oorlog in Europa, de revolutie in Rusland en interne Indische vraagstukken. Hij publiceerde Van sikkel en hamer in 1932, een bundel van zijn verhalen over Rusland. Een jaar later publiceerde hij Een volk bouwt zijn huis: Palestijnsche reisschetsen. In kamp Westerbork hield hij een dagboek bij dat met de titel In Depot in 1964 werd uitgegeven en in vele talen is vertaald.
R. Fuks-Mansfeld (red.), Joden in Nederland in de twintigste eeuw. Een biografisch woordenboek (Utrecht 2007) 206

:
Journalist
 • 36001.tif -

  Philip Mechanicus, In depot. Dagboek uit Westerbork van Philip Mechanicus. Ingeleid door prof. dr. J. Presser (Amsterdam 1964) achterflap.

 
Gerelateerd
 • Verhaal: Serge ter Braake 1 2

  Het is algemeen bekend dat de nazi's geen onderscheid maakten in leeftijd bij de deportatie van de joden in Nederland. Het gevolg…

 • Verhaal: Denise Citroen 3

  Henri Polaklaan 6-10 Van zielsverkwikking naar woonzorg

  het voormalige Portugees Israëlitisch Ziekenhuis (de PIZ)

  Plantage Franschelaan 8-10, Amsterdam

  Als huizen konden spreken is een serie verhalen over de lotgevallen van huizen in de Plantage

 • Verhaal: Daniël Metz 3

  In de afgelopen 50 jaar is de samenstelling van de Nederlandse bevolking sterk veranderd. Met name de onafhankelijkheid van Suriname…

 • -

  Bron: http://www.kamparchieven.nl/zoeken?mivast=959&mizig=210&miadt=455&miaet=1&micode=GMD1&minr=1002358&miview=inv2&milang=nl

 • Verhaal: Daniël Metz 1 1

  Iemands beroep zegt veel over zijn leven. Het geeft informatie over het milieu waarin iemand verkeerde, over de sociale en…