Bijdragen aan Ernst Henri Birnbaum

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Ernst Henri Birnbaum

Ernst Henri Birnbaum

Amsterdam, – Mauthausen,

Bereikte de leeftijd van 27 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Ernst Henri Birnbaum

Voor een biografische aantekening zie H.E. Dominicus, Mauthausen. Een gedenkboek (2e herziene en uitgebreide druk; Amsterdam 1999) 30.

In het archief van de Nederlands Israëlitische Gemeente in het Haags Gemeentearchief bevindt zich een brief van de Nederlands Israëlitische Gemeente Delft met het bericht dat per juli 1942 E.H. Birnbaum als voorlezer is aangesteld.
Toevoeging van een bezoeker van …

Lees meer

Partij verloren...

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

 

 

Lees meer

Het verhaal van Ernst

Uit het boek; Blijvers en Voorbijgangers.
Joden in Delft
1850 - 1960

staat het volgende over Ernst op pagina 168

Ook Ernst Henri Birnbaum werd zijn fiets noodlottig. Hij was student en lid van de DSB. Op 16 juni deed hij aangifte van diefstal van een fiets.
Hij vestigde hiermee kennelijk de aandacht op zich, want op 29 augustus werd hij door rechercheur Willemse gearresteerd en maandag 31 august…

Lees meer

Theresa Birnbaum

Theresa Birnbaum trouwde op 7-7-1913 te Fulda met David Birnbaum, zoon van Samuel Birnbaum en Fanny Birnbaum-Feuchtwanger. Ze scheidden op 19-4-1929 te Amsterdam. Het echtpaar kreeg drie kinderen. Ze is de moeder van Ernst Henry Birnbaum (1915-1942), zoals meteen duidelijk is uit de bij hem geplaatste rouwadvertentie. En ook natuurlijk uit haar Amsterdamse gezinskaart. Uit de rouwadvertentie blijk…

Lees meer

Delfsche Studenten Bond

In ons fysiek archief heb ik even gezocht naar aanvullende informatie over Ernst Henry Birnbaum. Hieruit heb ik weten te achterhalen dat Ernst gedurende zijn studententijd heeft gewoond op Hugo de Grootplein 11 te Delft. 

Verder heb ik een tweetal adressen in Amsterdam gevonden:

Joh. Vermeerstraat 18 te Amsterdam Zuid (1940)

Rubensstraat 42 te Amsterdam (1941, zoals in de overlijdensadvertentie)

E…

Lees meer

Leden van de Delftsche Schaakclub

De Koninklijke Nederlandse Schakersbond heeft reeds in 1947 een bijzonder gedenkboek uitgegeven met de namen en een korte beschrijving van omgekomen leden van schaakverenigingen uit heel Nederland.

Deze personen waren lid van de Delftsche Schaakclub. 

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend