Bijdragen aan David Abraham Schwarz

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk David Abraham Schwarz

David Abraham Schwarz

Winterswijk, – Mauthausen,

Bereikte de leeftijd van 42 jaar

Foto’s

Verhalen

Over David Abraham Schwarz

David Abraham Schwarz was één van de zes Winterswijkse slachtoffers van de razzia in Gelderland op 8 oktober 1941.
Toevoeging van een bezoeker van de website


David Abraham Schwarz was een zoon van Louis Schwarz en Mathilde Rosenbaum. Voor een biografische aantekening zie: H.E. Dominicus, Mauthausen. Een gedenkboek (2e herziene en uitgebreide druk; Amsterdam 1999) 140.

Lees meer

Joodse Eigenaars van Landbouwgronden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.

Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…

Lees meer

Voorbereiding op de gastles van Mirjam Schwarz

David Abraham Schwarz was mijn oom. Hij woonde in het huis naast mijn ouders met zijn gezin.
In mijn verhaal over de onderduik vertel ik ook over David Schwarz, de oudste broer van mijn vader die bij de eerste razzia uit huis wordt gehaald.
Regelmatig stel ik mijzelf de vraag: hebben wij als mensen wat geleerd van de oorlog? Wat zouden we nog kunnen leren van de oorlog?
Daarover wil ik graag met ju…
Lees meer

David Schwarz

David Schwarz was voorzitter van de Joodse gemeente Winterswijk, tot het moment dat hij een van de vroege slachtoffers van de Holocaust werd in oktober 1941.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend