Bijdragen aan Izak Bloemkoper

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Izak Bloemkoper

Izak Bloemkoper

Den Haag, – Neuengamme,

Bereikte de leeftijd van 28 jaar

Beroep: Winkelbediende

Foto’s

Verhalen

Izak Bloemkoper, verzet, Bernburg.

De naam van Izak Bloemkoper komt voor op een lijst met namen van honderden omgekomen personen uit het Haagse communistische verzet, in het net verschenen boek van R. Harthoorn.

In juni 1942 is hij gearresteerd (de arrestatieachtergrond was de inval in de Sovjet-Unie) en met een klein groepje van zes andere Haagse communisten naar Neuengamme in Duitsland getransporteerd en vervolgens naar de "p…

Lees meer

Neuengamme - Bernburg

Voor de 45 gevangenen uit Neuengamme die in juni 1942 in de Heil- und Pflege-Anstalt Bernburg in Bernburg is vergast, zie ook de website die in 2008 ter herinnering aan één van hen, Petrus Douwma Schiffer, is gemaakt: www.pietdouwma.nl en waarop Izak Bloemkoper ook wordt genoemd. 

Zie ook het artikel van Rineke van Houten over een andere gevangene uit deze groep: 'Het onbekende einde van Joop Mei…

Lees meer

Vergast in Bernburg

In 1942 zijn in 45 Nederlandse mannen vergast in de eerste experimentele niet mobiele vergassingsinstallatie in Bernburg, Duitsland. Onder deze 45 mannen waren 13 joden. 

In april 1942 werden in kamp Neuengamme 300 gevangenen geselecteerd. Zij werden enkele weken later met bussen naar het 350 kilometer verderop gelegen Bernburg gebracht. 

In Bernburg, even onder Maagdenburg, stond sinds 1875 de La…

Lees meer

Verzetstrijder in Den Haag

Izak Bloemkoper
Den Haag 20 juni 1913, † Bernburg 10 juni 1942

Izak Bloemkoper was ongehuwd en woonde aan de Van Hogenhoucklaan 74 in Den Haag. Zijn beroep was winkelbediende. Hij was van Joodse afkomst.
Hij was in juni 1941 gearresteerd en werd, samen met de communisten die vlak na 22 juni in het kader van de functionarissenarrestaties gearresteerd waren, eind 1941 naar het concentratiekamp Neueng…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend