Contribute to Selma van Hasselt

What would you like to contribute

Herdenk Selma van Hasselt

Selma van Hasselt

Groningen, – Extern kommando Malchow,

Reached the age of 24 years

Occupation: Office clerk

Photos

Stories

About Selma van Hasselt

Selma van Hasselt was a member of the resistance. At first she helped with the distribution of the illegal newspaper 'Trouw'. Later she became a courier for the leaders of the National Strong-Arms Branche (LKP) of the resistance. Selma van Hasselt was arrested in January 1944. She was recognised by a former classmate, who had joined the SS.
Addition of a visitor of the website

Selma van Hasselt …

Read more

Selma van Hasselt

In het boek 'De oorlog van mijn vader' staat niets over Selma van Hasselt. Ron van Hasselt wil proberen deze omissie recht te zetten door het weinige dat hij weet over deze Joodse verzetsstrijdster op te schrijven.

Binnenkort mag ik naar het Nationaal Archief om daar enkele CABR-stukken in te zien. Dat zijn archiefstukken van de Bijzondere Rechtspleging. Daarin is informatie te vinden over verdachten en daders van misdaden begaan tijdens de bezetting van 1940 - 1945. Mij gaat het niet om de daders. Mij gaat het om de informatie die over hun slachtoffers te vinden is in die stukken.

Je mag de stukken inzien…

Read more

Correctie Selma van Hasselt

De tot nu toe gehanteerde datum van de aankomst van Selma van Hasselt moet worden gewijzigd van 28 februari in 8 februari 1944.

Tot dusver staat bij Selma van Hasselt vermeld dat zij op 28 februari 1944 is binnengebracht in Westerbork. Volgens de zogeheten ‘Westerborkkaart’ moet dat echter zijn 8 februari, aanmerkelijk sneller volgend op de dag van haar arrestatie op 28 januari 1944. Wellicht hebben de cijfers van deze laatste datum gezorgd voor de verwarring.
Op de kaart is duidelijk te zien dat zij met het transport van …

Read more

Afscheid in Malchow

Verre achterneef Ron van Hasselt heeft een boek geschreven over Selma. Het heet 'Afscheid in Malchow' en het is in 2014 verschenen bij Profiel in Bedum

Read more

Samuel van Hasselt and his family

We have been unable to determine whether one or more members of this family survived the war. While their names do not appear on the lists of survivors, we have not been able to trace them in In Memoriam either. They are therefore labeled as 'surviving' and their names are not listed.

In addition, a Jokos file (number 3315) on this family is at the Amsterdam Municipal Archive. Access is subject …

Read more

Selma de spionne?

Uit het archief van de Stichting 40-45 is een brief en een getuigenverklaring opgedoken over Selma van Hasselt. Deze informatie staat (nog) niet in het boek van Ron van Hasselt dat aan haar is gewijd 'Afscheid in Malchow' (Uitgeverij Profiel, Bedum 2014).<br />De informatie werpt een uitgebreider licht op haar betrokkenheid bij het verzet.

door Ron van Hasselt

Fragmenten uit de lezing gehouden op International Holocaust Memorial Day in de synagoge te Groningen (27-1-2016)

 

Selma de spionne?

 

Ik was eigenlijk verrast dat in de aankondiging van deze lezing, zowel op de website van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen als op die van het NIOD fragmenten van de brief van Selma werden geciteerd. Die brief is de enige geschreven bron…

Read more

Verloving op 31 augustus 1941.

Selma van Hasselt en Marcus Gerson Velleman verloofden zich op 31 augustus 1941.

Read more

Address & residents

Family

Other family members

No other family known (yet)