Contribute to Maurits Polak

What would you like to contribute

Herdenk Maurits Polak

Maurits Polak

Amsterdam, – Neuengamme,

Reached the age of 38 years

Photos

Stories

About Maurits Polak

Maurits Polak, also known as Maup, was born on 8 March 1904 in Amsterdam. He lived with his father, his mother, and his younger brothers and sisters on a second-floor apartment in Swammerdamstraat. He grew up in a family with thirteen children.

Maurits Polak was a hawker, whose wares included shaving supplies and fancy goods. He and his brother David produced their own brand of razor blade, calle…

Read more

Opmerkelijke ondernemers

Iemands beroep zegt veel over zijn leven. Het geeft informatie over het milieu waarin iemand verkeerde, over de sociale en geografische mobiliteit en de ambities die iemand nastreefde.

Op het voormalige Digitaal Monument - nu Joods Monument - (www.Joodsmonument.nl) staat bij een groot aantal personen het beroep vermeld. Dit beroep is in de regel overgenomen uit de gemeentelijsten die in 1941 (en soms in 1942) op last van de bezetter zijn opgesteld. Tegenwoordig leveren deze lijsten een uniek kijkje in de maatschappelijke opbouw van Joods Nederland in de jaren dertig en begin jar…

Read more

Hitler's keel

De aanleiding voor Polak's arrestatie zou zijn geweest dat hij zijn scheermesjes aanprees met de zinsnede: 'En hiermee kun je Hitler's keel afsnijden' of woorden van die strekking.

Lit: Ben Braber, Zelfs als wij zullen verliezen (Amsterdam 1990), p. 58

Read more

Filmfragment: Maurits Polak (Jan Plank) als scheermesjeskoning.

Maurits Polak, ook Jan Plank genoemd, als scheermesjeskoning op de markt in Amsterdam.

Read more

Jan Plank vertelt zijn verkoopverhaal.

Een verhaal uit het boek: "Standwerkers en Marktkooplieden 1930 - 1950 Amsterdam''

U moet niet meenen, mijne heeren, dat alleen meneer Gilette...' - nu heeft hij het mesje weggemoffeld en glijden zijn handen in z'n vestzakken, z'n benen rustig-wijd-uit - `U moet niet meenen, dat meneer Gilette de enige persoon op de wereld is, die zulke dingen maken kan. Want ik vraag u: wie was meneer gilette? Meneer Gilette was een handige jongen, die messies in de wereld heeft gebracht en er …

Read more

Het einde van de reis.....

Ik heb altijd gedacht dat Maurits Polak was omgekomen in het voormalig concentratiekamp Neuengamme (D) maar daar zijn alleen zijn gegevens bewaard gebleven en tentoongesteld ter inzage voor publiek.

Na vele jaren onderzoek naar het leven van Maurits Polak bezocht ik zijn laatste sterfplaats Bernburg aan de Saare in Duitsland.
Het was een prachtige warme dag begin mei 2014.

Ik wilde toch zijn l…

Read more

Vergast in Bernburg

In 1942 zijn in 45 Nederlandse mannen vergast in de eerste experimentele niet mobiele vergassingsinstallatie in Bernburg, Duitsland. Onder deze 45 mannen waren 13 joden. 

In april 1942 werden in kamp Neuengamme 300 gevangenen geselecteerd. Zij werden enkele weken later met bussen naar het 350 kilometer verderop gelegen Bernburg gebracht. 

In Bernburg, even onder Maagdenburg, stond sinds 1875 de La…

Read more

Address & residents

Family