Bijdragen aan Barend Spier

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Barend Spier

Barend Spier

Den Haag, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 19 jaar

Beroep: Student

Foto’s

Verhalen

Over Barend Spier

Barend Spier zat in 1941 in de klas bij de broer van een meisje dat verderop in dezelfde straat op school zat. Barend en het meisje werden verliefd. Samen liepen zij iedere dag naar Scheveningen, waar de school was, en terug. Ze droomden ervan na de oorlog naar Palestina te emigreren en daar een gezin te stichten.
In juli 1942 is het meisje met haar familie ondergedoken. De twee geliefden sprake…

Lees meer

Vermelding Barend (Bernie) Spier

Barend (Bernie) Spier wordt genoemd in verband met zijn twijfels om wel of niet onder te duiken in B. van der Boom, Wij weten niets van hun lot (Amsterdam 2012) 388-389, 400.

Lees meer

Ellis & Bernie

Ellis & Bernie is een educatief project over de oorlog voor vmbo-scholen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier (Barend Spier).

Over Ellis weten we voldoende, want zij is gelukkig nog in leven. Maar in de verhalen over Bernie zitten nog een aantal gaten.

Bernie is de zoon van Filip Spier (geboren 20.7.1893 in Avereest) en Lina Lopes Cardozo (geboren 27.7.1901 in Amsterdam). We willen bijvoorbeeld graag weten op welke lagere school hij heeft gezeten. Of hij bij een vereniging zat. Wat zijn vader voor de kost deed. En hoe h…

Lees meer

Gezin Filip Spier

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 9071) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 11303/348).

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend